Husmanskost och dess kronjuvel – Palt

Problemet med husmanskost är främst disken och att det förlitar sig på grädde och fett för att man ska uppskatta dem. Medan du hittar exotiska kryddor som kanel, kardemumma och saffran i julbröd och kakor hittar du inte kryddor som dessa i svenska rätter. Utmärkta köttbullar är att dö för, precis som pytt i panna, på grund av dess enkelhet. Även en enkel grillad lax med citron är tillfredsställande och välsmakande.

Världen har omfamnat allting svenskt, allt från möbler till musik och bilar! Under de senaste åren har många restauranger som ingår i New Nordic Cuisine fått mycket uppmärksamhet och erkännande, så mat har numera också inkluderats i en av sakerna som Sverige utmärker sig i. Med en kost som är hög av protein och omega fetter, har detta gjort att svensk mat generellt hyllas när det kommer till hälsofördelar. Vill du uppleva äkta svensk mat utan att behöva betala enorma summor pengar på en Michelin-restaurang så rekommenderas främst den svenskaste rätten någonsin – palt!

Det finns några olika varianter av palt. Blodpalt är en gammaldags svensk maträtt som fortfarande är ganska vanlig i norra Sverige och Finland. Rättens historia går tillbaka till en tid då hushållen noggrant utnyttjade alla delar av djuren för att få tillräckligt med mat. Blodpalt är gjort av blod (nötkreatur eller gris i söder, ren i nordväst) blandat med mjöl där det oftast används råg, vete och / eller kornmjöl.

Pitepalt är en potatispalt från staden Piteå, även om olika varianter äts i hela landet. Denna svenska maträtt har nästan lika många varianter som hushåll i Piteå, men de har gemensamt en blandning av vete och kornmjöl medan andra varianter av potatispalt kan använda andra sorters mjöl som råg, och också ha annan fyllning än fläsk, som malet kött, eller ingen alls, då kallad flatpalt. All palt är gjord av råpotatis, medan de mindre kakorna som är gjorda av förkokt potatis kallas kroppkakor. Detta ger pitepalt en mörkare färg i jämförelse.