Följ med oss på en resa i husmanskost till den hemlagade, traditionella maten som mamma gör varje kväll och barnen väntar så ivrigt på. Även om vi den mest kända svenska husmanskosten är köttbullar med lingonsylt och potatis, finns det många andra rätter som svenskar äter traditionellt.
I dagsläget är de mest populära husmanskosten dessa;
Köttbullar med lingonsylt
Glöm de färdiga köttbullarna från Scan på mataffären, det är artificiellt bevarade och saltiga. Gör dina egna hemma, din mage kommer att tacka dig.
Pytt i panna
Du vet när du har potatis, skinka, ägg, lök liggandes i kylskåpet, och det inte riktigt räcker till för göra en ”riktig” maträtt? Då är det lämpligt att göra pytt i panna – den perfekta svenska husmanskosten med sauterade kuber av alla ingredienser som serveras med ett soligt uppåtvänt ägg på toppen.
Sjömansbiff
En biffgryta kokad med öl.
Kåldolmar
Fyllda kålrullar med kött, perfekt husmanskost. Ursprungligen från Turkiet, men kom till Sverige under 1700-talet och därmed finns likheten med dolmarna som finns i Mellanöstern. Hög i järn och perfekt att servera med en krämig sås.
Janssons Frestelse
Är favoriten vid påsk, denna maträtt är gjord av potatis, grädde, lök och sill. Riktigt god med saltad fisk om du vill experimentera.
Ärtsoppa med pannkakor
Traditionellt åts detta på torsdagar för att förbereda sig inför fredagen, idag är ärtsoppa allt för relaterat med skolmat.